Γιατί πρέπει να επενδύσουμε στα επιτραπέζια σταφύλια;
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή, η κατανάλωση, καθώς και το σύνολο των εξαγωγών των επιτραπέζιων σταφυλιών αυξάνονται διαρκώς, με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να απορροφούν το 23% των παγκόσμιων εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών.
Σε αντίθεση, δυστυχώς, οι εξαγωγές της Ελλάδας ακολούθησαν σταθερή πορεία έως το 2014 αγγίζοντας τα 185 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2015 μειώθηκαν στα 140 εκατομμύρια ευρώ».
Το κρίσιμο και διαχρονικά επίκαιρο θέμα της Ασφάλειας των Τροφίμων, εστιάζοντας στην περίπτωση των Επιτραπέζιων Σταφυλιών, ανέπτυξε ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ProactiveA.E., Νίκος Μπουνάκης, ως βασικός ομιλητής της Εκδήλωσης-Ημερίδας για την Απονομή των Βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς» 2017, που φιλοξενήθηκε στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου Κορινθίας, στις 21 Ιανουαρίου 2017.
Με εξαιρετική επιτυχία, για 8η συνεχή χρονιά, διοργανώθηκαν και φέτος τα Βραβεία «Αγρότης της Χρονιάς», από την εφημερίδα των αγορών και της οικονομίας της υπαίθρου Agrenda, καθώς και το δημοσιογραφικό Όμιλο Green Box. Πλήθος κόσμου, αλλά και εκπρόσωποι του αγροτικού, επιχειρηματικού, θεσμικού και ευρύτερου αγροδιατροφικού χώρου, παρέμειναν -για ακόμη μια φορά- πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, αγκαλιάζοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους και καταξιωμένους θεσμούς του κλάδου.
Πρωταγωνιστής αυτής της Εκδήλωσης ήταν αγρότες και ομάδες της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, οι οποίοι ξεχώρισαν για την οργάνωση, την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία τους. Αλλά ήταν και εκείνοι που εντοπίζουν, αξιολογούν και επιβραβεύουν προσπάθειες που
συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου τους και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.
Το συμπέρασμα, ωστόσο, ήταν ένα: Κοινός παρανομαστής της κάθε μικρής ή μεγάλης προσπάθειας για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, παραμένει η ασφάλεια και η ποιότητα της παραγωγής.
Προς αυτή την κατεύθυνση υπερθεμάτισε στην εισήγησή του, με θέμα «Οι απαιτήσεις της αγοράς του Επιτραπέζιου Σταφυλιού σε ποιότητα και ασφάλεια», ο Νίκος Μπουνάκης, τονίζοντας ότι «Αγρότης της Χρονιάς είναι πάντα αυτός που επενδύει στην αποτελεσματικότερη προστασία της παραγωγής για ποιοτικά, ανταγωνιστικά και απολύτως ασφαλή προϊόντα. Είναι αυτός που πιστεύει και υπηρετεί ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή».
Αυτό ισχύει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και στην περίπτωση των Επιτραπέζιων Σταφυλιών. Μιας αγοράς που ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα και κραδασμούς μέσα σε ένα ασταθές και αφιλόξενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, από την άλλη, οι σχετικές αναφορές και τα ευρήματα ερευνών καταδεικνύουν τη δυναμική της, τις αυξητικές της τάσεις και τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή, η κατανάλωση, καθώς και το σύνολο των εξαγωγών των επιτραπέζιων σταφυλιών αυξάνονται διαρκώς. Η Ε.Ε. κατέχει την πρωτιά, με τις χώρες-μέλη της να απορροφούν το 23% των παγκόσμιων εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών. Σε αντίθεση, δυστυχώς, με τις εξαγωγές της Ελλάδας που ακολούθησαν σταθερή πορεία έως το 2014 (άγγιξαν τα 185 εκατομμύρια ευρώ) και στη συνέχεια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια (το 2015 μειώθηκαν στα 140 εκατομμύρια ευρώ).
Σε αυτό το σημείο, ο κος Μπουνάκης ήταν κατηγορηματικός και σαφής: «Είναι απαράδεκτο να χάνουμε μερίδιο σε μια αγορά που συνεχώς διευρύνεται. Η απάντησή μας πρέπει να είναι η απόδοση διακριτής ταυτότητας στο ελληνικό σταφύλι και η διεύρυνση των ποικιλιών και της περιόδου διάθεσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών. Είναι σημαντικό, όμως, να κατανοήσουμε όλοι ότι η μη διαπραγμάτευση στην ποιότητα και την ασφάλεια είναι το κλειδί που καθιστά κάθε τρόφιμο μοναδικό ως προς τη γεύση, την εμφάνιση και το άρωμα, αλλά και ανταγωνιστικό ως προς την τιμή. Αυτό ισχύει και για τα Επιτραπέζια Σταφύλια. Ο κανόνας, δηλαδή, είναι ένας και πρέπει να γίνει σεβαστός από όλους: Διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων από το χωράφι έως το πιάτο του καταναλωτή! Αυτό κάνουμε στην Proactive, αυτές τις αρχές προασπίζουμε στην πράξη με το Proactive e-farming. Ένα βραβευμένο για την καινοτομία του, σύστημα ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης της πρωτογενούς παραγωγής, με δυνατότητα πλήρους καταγραφής της παραγωγικής διαδικασίας και διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων. Αξιόπιστος σύμμαχος ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς επιτρέπει στα συνεργαζόμενα Super Market του εξωτερικού να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις καλλιεργητικές φροντίδες και τη φυτοπροστασία των φρούτων και των λαχανικών που θα αγοράσουν».
Στην ομιλία τονίστηκε ότι απαιτείται συνεννόηση και συμπόρευση όλων των μερών προς τον κοινό αυτό σκοπό. Όπως επισημάνθηκε: «Οι αγρότες οφείλουν να ακολουθήσουν τα διεθνή πρότυπα και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς. Αλλά, ας μην ξεχνάμε, ότι και ευθύνη της πολιτείας είναι να δημιουργεί ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο, να προσφέρει κίνητρα ενταγμένα σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και να μην βάζει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένουμε την επιτάχυνση της υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ώστε να αξιοποιήσουμε τους πόρους του και να επενδύσουμε στη δημιουργία νέων σύγχρονων αμπελώνων επιτραπέζιων σταφυλιών».
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κος Μπουνάκης επανέλαβε ότι «Η Ελληνική Αγροτική Οικονομία μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί μόνο παράγοντας Προϊόντα Υψηλής Υπεραξίας, Ποιοτικά, Πιστοποιημένα και Ασφαλή» και προς αυτή την κατεύθυνση, παρέθεσε μια σειρά προτάσεων εν είδει κοινών δεσμεύσεων για το μέλλον.
- Συνεργασία όλων των συντελεστών -Παραγωγών, Γεωπόνων, Εταιρειών ΦΠ, Ερευνητών- που επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων.
- Ενίσχυση των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, γιατί χωρίς Γεωργικές Προειδοποιήσεις δεν μπορούμε να πετύχουμε Ασφάλεια Τροφίμων.
- Στοχευμένη Έρευνα, στο πλαίσιο ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για Ασφαλέστερα προϊόντα και Αποτελεσματικότερη προστασία της παραγωγής.
- Συνεχής Εκπαίδευση Παραγωγών και Γεωτεχνικών.