Το HACCP είναι ένα σύστημα προληπτικής διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας τροφίμων.
Στόχος της εφαρμογής του HACCP είναι ο εντοπισμός των κίνδυνων (βιολογικών, χημικών & φυσικών) που επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια των προϊόντων και ο προσδιορισμός των μεγεθών για τον έλεγχό τους. Για την ανάπτυξη ενός σχεδίου HACCP ακολουθούνται τα παρακάτω στάδια:
-
Σχεδιασμός της παραγωγικής διαδικασίας,
-
Εντοπισμός των κινδύνων και των σημείων που αυτοί μπορεί να εμφανιστούν,
-
Προσδιορισμός των σημείων ελέγχου,
-
Ανάπτυξη αρχείων και καταγραφή των μετρήσεων από τα σημεία ελέγχου.
Απευθύνεται – Σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών, δηλαδή παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν ή διαθέτουν τρόφιμα και ποτά (παραγωγικές μονάδες, εστιατόρια, καντίνες, καταστήματα λιανικής πώλησης, οινοποιεία κτλ), ανεξαρτήτως μεγέθους παραγωγής και αριθμού εργαζομένων.
Ισχύς - Διεθνώς αναγνωρισμένο.
Πως ωφελείται η επιχείρηση με την εφαρμογή του HACCP:
-
Απόδειξη συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία,
-
Διασφάλιση της έγκαιρης ανίχνευσης τυχόν προβλημάτων (αστοχίες και εσφαλμένες πρακτικές) που μπορεί να ανακύψουν στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης, καθώς και διασφάλιση της επιχείρησης για την αντιμετώπιση τυχόν διατροφικών κρίσεων,
-
Εκπαίδευση του προσωπικού της επιχείρησης σε ζητήματα υγιεινής και στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τους πελάτες,
-
Βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης, μέσω του καλύτερου ελέγχου και αξιολόγηση των προμηθευτών της,
-
Αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πελατών για τα προϊόντα της επιχείρησης και κατ’ επέκταση βελτίωση της εικόνας και της αξιοπιστίας της επιχείρησης,
-
Συνεχής παρακολούθηση και βελτίωση της ποιότητας & ασφάλειας των προϊόντων που παράγει η επιχείρηση,
-
Αύξηση πελατολογίου, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν από τους προμηθευτές τους να διαθέτουν πιστοποιημένο σύστημα HACCP.
Πρόκειται για υποχρεωτική πιστοποίηση που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία. Ο έλεγχος εφαρμογής του HACCP σύμφωνα με τη νομοθεσία γίνεται υποχρεωτικά και απροειδοποίητα από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος σύμφωνα με το Νόμο 2741/99 σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης προτείνει την επιβολή προστίμων, την αναστολή λειτουργίας και σε ορισμένες περίπτωση ακόμα και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.