Το ISO 22000 είναι ένα ολοκληρωμένο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων το οποίο ενσωματώνει:
-
Τις απαιτήσεις του HACCP,
-
Τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και
-
Τις αρχές των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας.
Απευθύνεται – Σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών, δηλαδή παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν ή διαθέτουν τρόφιμα και ποτά (συσκευαστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, εστιατόρια, υπεραγορές catering, ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρους μαζικής εστίασης, οινοποιεία κτλ), ανεξαρτήτως μεγέθους παραγωγής και αριθμού εργαζομένων.
Ισχύς - Διεθνώς αναγνωρισμένο.
Πως ωφελείται η πιστοποιημένη επιχείρηση:
Α) Η πιστοποιημένη επιχείρηση επωφελείται από όλα τα οφέλη του HACCP (καθώς η πιστοποίηση κατά ISO 22000:2018 περιλαμβάνει και μελέτη HACCP):
-
Απόδειξη συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία,
-
Διασφάλιση της έγκαιρης ανίχνευσης τυχόν προβλημάτων (αστοχίες και εσφαλμένες πρακτικές) που μπορεί να ανακύψουν στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης, καθώς και διασφάλιση της επιχείρησης για την αντιμετώπιση τυχόν διατροφικών κρίσεων,
-
Εκπαίδευση του προσωπικού της επιχείρησης σε ζητήματα υγιεινής και στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τους πελάτες,
-
Βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης, μέσω του καλύτερου ελέγχου και αξιολόγηση των προμηθευτών της,
-
Αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πελατών για τα προϊόντα της επιχείρησης και κατ’ επέκταση βελτίωση της εικόνας και της αξιοπιστίας της επιχείρησης,
-
Συνεχής παρακολούθηση και βελτίωση της ποιότητας & ασφάλειας των προϊόντων που παράγει η επιχείρηση,
-
Αύξηση πελατολογίου, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν από τους προμηθευτές τους να διαθέτουν πιστοποιημένο σύστημα HACCP.
Β) Επιπλέον των οφελών του HACCP, η πιστοποίηση κατά ISO 22000:2018 εξασφαλίζει στην επιχείρηση:
-
Μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω των ελέγχων ασφάλειας και ποιότητας που εξασφαλίζουν τον περιορισμό της απόρριψης παρτίδων προϊόντων,
-
Δημιουργία ευκαιριών διείσδυσης σε διεθνείς αγορές, μέσω της διασφάλισης των βασικών προαπαιτούμενων ποιοτικής διαχείρισης.