Ιδιαίτερα θετικός και αισιόδοξος ως προς το μέλλον της αμπελουργίας και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για το επιτραπέζιο σταφύλι, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Proactive AE-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Νίκος Μπουνάκης, στην εκπομπή «Live με την Αντιγόνη» της Τηλεόρασης Creta.
Ο κος Μπουνάκης στο πάνελ της εκπομπής, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την παραγωγή και εμπορία των επιτραπέζιων σταφυλιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δηλώνοντας πως ο τομέας του επιτραπέζιου σταφυλιού, έχει τεράστιες προοπτικές, δίνει μεγάλες υπεραξίες, αρκεί να αλλάξουμε την νοοτροπία μας και την αντίληψη που είχαμε μέχρι τώρα για το θέμα της συγκεκριμένης καλλιέργειας.
«Φτάσαμε να είμαστε ένα νησί το οποίο έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού και ενώ η παγκόσμια ζήτηση κάθε χρόνο εκτοξεύεται στα ύψη, εμείς από τα προηγούμενα χρόνια παράγουμε μικρότερες ποσότητες από επιτραπέζιο σταφύλι..», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνει ότι, «Αυτό που πρέπει να μπει μπροστά στον προγραμματισμό μας είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τις παραγόμενες ποσότητες σε εθνικό επίπεδο. Δυστυχώς μειώνονται οι εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται επιτραπέζιο σταφύλι στην Κρήτη..».
Μέτρα προστασίας
«Μπορούμε να παράγουμε πλέον υπό κάλυψη. Υπάρχουν αυτή την περίοδο προγράμματα τα οποία επιδοτούν τους παραγωγούς με αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα συστήματα προκειμένου να μπορούν να προστατεύουν τις καλλιέργειες τους από την υγρασία, τη βροχή και το χαλάζι..» αναφέρει, τονίζοντας πως όταν έχουμε τη δυνατότητα να σκεπάσουμε το αμπέλι μας, δεν είναι μόνο ότι το προστατεύουμε από τη βροχή ή το χαλάζι αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε και συνθήκες με τις οποίες να ελέγχουμε είτε την πρωίμιση είτε την οψίμιση του σταφυλιού.
Τι μέλει γενέσθαι;
«Προχωράμε μόνο αν ενσωματώσουμε νέα γνώση και τεχνολογία στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας. Αυτή την περίοδο στην Κρήτη και ευρύτερα στην Ελλάδα, καλλιεργούνται νέες ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήρια άλλων χωρών. Ο Νομός Ηρακλείου έχει τις δυνατότητες να παράγει όλο το χρόνο σταφύλι»..
Κλείνοντας ο κος Μπουνάκης, δήλωσε πως οι παραγωγοί πρέπει να ασχοληθούν πιο ενεργά με τη δημιουργία και με τον τρόπο καλλιέργειας νέων ποικιλιών.