Απογοητευμένος και όχι δικαιωμένος, μιλώντας για σοβαρά λάθη της αναμπέλωσης της δεκαετίας του ’80, που σήμερα επαναλαμβάνονται από μεμονωμένους αμπελουργούς στην προσπάθειά τους να κάνουν αναμπέλωση από μόνοι τους, δήλωσε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο ομότιμος καθηγητής Αμπελουργίας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Κρήτης δρ. Γιάννης Φυσαράκης.
Στο πάνελ της εκπομπής, τόσο ο ίδιος όσο και ο γεωπόνος Νίκος Μπουνάκης έδωσαν σημαντικά στοιχεία για το χθες, το σήμερα και το αύριο της αμπελουργίας στο νησί.
Ο κ. Φυσαράκης αποκάλυψε, επίσης, ότι η μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης για την αμπελουργία παραμένει μέχρι και σήμερα απλήρωτη!
Αναφερόμενος στην αναξιοποίηση και απλήρωτη μέχρι σήμερα μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης, της οποίας και ο ίδιος ήταν επικεφαλής, δήλωσε: «Εμείς τότε προτείναμε μια ποικιλιακή διάρθρωση στις επιτραπέζιες ποικιλίες, που να καλύπτει από τον Μάιο μέχρι και τον Ιανουάριο. Δηλαδή όλο τον χρόνο σχεδόν. Δέκα χρόνια μετά βλέπουμε ότι η κατανάλωση και παραγωγή αυξάνει σε τεράστιους βαθμούς, σε τεράστιο επίπεδο. Και είναι τόσες πολλές οι καινούργιες ποικιλίες, που ακόμα κι εγώ δεν μπορώ να επιλέξω ποικιλία»...
Αμπέλι σε θερμοκήπιο
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων “Proactive A.E.”, Νίκος Μπουνάκης, μίλησε θετικά για το σήμερα και το αύριο τού επιτραπέζιου σταφυλιού, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.
«Οι εξελίξεις “τρέχουν”. Οι ανταγωνιστές μας κάνουν άλματα. Τουλάχιστον εμείς ας ακολουθούμε με βήματα. Και από στοιχεία τού κ. Φυσαράκη βλέπουμε ότι το αμπέλι μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε θερμοκήπιο. Και μάλιστα σε θερμοκήπιο με υδροπονία, σε καλλιέργεια χωρίς έδαφος.
Το σταφύλι στο παρελθόν καταναλωνόταν μόνο το καλοκαίρι. Τώρα είναι ένα φρούτο που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο όλο τον χρόνο. Οπότε εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και έχουμε την τεχνογνωσία, σε συνθήκες θερμοκηπίου με τα κατάλληλα υποκείμενα και τους κατάλληλους τρόπους παραγωγής, να διευρύνουμε την περίοδο παραγωγής, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε σταφύλι την περίοδο που η αγορά θέλει σταφύλι αλλά δεν υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες, ούτως ώστε να απολαμβάνουμε καλύτερες τιμές.
Έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τους επιστήμονες και υπάρχουν και νέοι άνθρωποι που μπορούν να πάρουν αυτή τη γνώση και να τη μεταλαμπαδεύσουν στους άλλους παραγωγούς»
Πηγή: neakriti.gr